Blogia
La Biblioteca del Kraken

1984

1984 1984 és una de les tres grans distopies clàssiques de la Ciència Ficció (juntament amb Un Món Feliç i Fahrenheit 451). El mot "Distopia" ja ens defineix el tarannà de l'argument: La descripció d'un possible món futur que al contrari de la utopia no ha esdevingut millor, si no al contrari. A l'any 1984 les llibertats individuals, les persecucions, les execucions, el control demogràfic i en definitiva un nou sistema polític molt més denigrant que qualsevol que hagi existit mai (Inclòs el nazisme) han estat l'evolució "natural" de la humanitat.

Com podria descriure amb poques frases aquesta magnífica novela? Alguns la titllaran de novela social, o de Distopia...o simplement de novela de Ciència Ficció un pèl estranya però crec que és molt més que tot això.

El cert és que 1984 és una de les millors reflexions que he llegit mai sobre la naturalesa humana. 1984 no és una novela d'acció, ni d'intriga, no trobarem cap heroi, ans al contrari, a través dels pensaments i reflexions del protagonista observarem en què s'ha convertit el món en un hipotètic 1984: Un món totalitarista, on les llibertats més bàsiques estan anulades i on es controla a tot individu...en cos i ànima. Un món vigilat constantment pel "Gran Germà", una metàfora desmesurada i terrible creada pel mateix govern totalitarista.

George Orwell ha escrit sense dubte la seva millor novel.la. I de quina manera! Quedo admirat davant d'aquest anglès capaç d'endinsar-se d'aquesta manera en la societat humana, de crear aquests paràgrafs tan llargs i profunds, sense quasi diàlegs, només filosofant sobre els pensaments de Winston (el protagonista) i sobre el món que li ha tocat viure i tot plegat d'una manera amena, sense que la novel.la es faci pesada en cap moment.

1984 és una novela depresiva, grisa, sense sorpreses, sense esperança...

...segurament una de les millors novel.les de tots els temps.

1 comentario

godzilleta -

increïble, engoixant, claustrofòbica,... una gran obra que NO passa de moda amb el temps.